Celma i les masies del Pla de Manlleu

Una colla de 32 ganàpies ens hem desplaçat a la muntanya per a redescobrir els bonics racons que ens ofereix el nostre entorn. El lloc escollit en aquesta ocasió ha estat el poble del Pla de Manlleu i les seves masies, així com el despoblat de Celma (o Selma, segons algunes altres opcions) al municipi d’Aiguamúrcia. Aquests llocs pertanyen a la comarca de l’Alt Camp i estan situats a la Serralada Pre-Litoral catalana.
A l’arribar al Pla de Manlleu hem aparcat i, agafant el camí cap a Celma, aviat ens hem aturat a esmorzar a l’àrea de lleure de la palanca amb un roure majestuós. El camí és una ampla pista ben assenyalada i apta per a cotxes. Hem pogut contemplar masies habitades com cal Sendra, cal Domingo i altres. L’entorn és ple de vinyes i boscos amb abundant vegetació. Llàstima que no plogui una mica més!

Arribem a Celma fent una pujada continuada, però assequible. És un despoblat situat a 743 m d’altitud, sota el puig de les Forques. Al cim hi ha les restes del castell i el poble és presidit per les runes de l’església gòtica de Sant Cristòfor. El 1358, al terme de Celma hi havia 49 cases, la major part de les quals eren al poble del Pla de Manlleu. Quan el poble es va anar despoblant, els seus habitants es van traslladar al Pla. La història està molt relacionada amb l’ordre del Temple i de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem.

Per la tornada, i per tal de fer la ruta circular, vam passar per diverses masies. En primer lloc per can Vinyals on la nostra companya Antònia ens va explicar com era i com s´hi vivia abans, ja que hi havia nascut. Seguidament vam anar cap a can Fesol a través d’un corriol pel mig del bosc. El tram es fa una mica difícil de seguir, però només són 300 m i portàvem un bon guia. A can Fesol vam reposar a l’ombra d’una gran alzina. Des d’allí vam baixar fins a l’ermita romànica de Sant Miquel on vam dinar. Per arrodonir el dia vam fer un cafè al casino del Pla de Manlleu i vam gaudir d’una bona companyia explicant-nos anècdotes del dia i planejant noves sortides.

I aquí tenim la nostra ruta a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/el-pla-de-manlleu-i-les-masies-128182218

Deixa un comentari

Ganàpies!