Sant Sebastià dels Gorgs (Alt Penedès)

La ruta d’avui combina  un passeig entre les vinyes de l’Alt Penedès i una visita cultural al Monestir de St Sebastià dels Gorgs (Avinyonet del Penedès).
És sorprenent la història que ha viscut la nostra terra. Si les pedres parlessin ens explicarien la vida de totes aquelles persones que, temps enrera, van viure per aquests racons.  Des de la fundació del monestir a l’any 1030, monjos benedictins, vescomtes i particulars, que venen i compren, es van succeint al llarg dels  anys. Ara tenim la sort de poder gaudir d’un espai recuperat, perquè la història d’aquest lloc tant especial no es perdi per sempre.
El passeig per les vinyes ha estat curtet, però tot i això, aplega dos indrets rellevants. El primer és el Jaciment Ibèric de la Font de la Canya, importantíssim per les excavacions que han posat al descobert que aquest lloc era un centre de mercaderíes de l’època dels Ibers tant important que l’han anomenat el bressol de la viticultura al Penedès  (segle Vll aC).
Està clar que aquest treball a les vinyes continua. Aquest territori és ple de caves que segueixen cultivant i comercialitzant el raïm.
Per altre banda, també hem resseguit un petit tram de la Via Augusta romana.
És ben cert que aquests camins encara son vàlids per la seva situació estratègica. Ibers, romans, reis, vescomtes…. i ara catalans, seguim  aprofitant els recursos que ens dona la nostra terra.

Que sigui per molts anys….

 

Ganàpies!