Barraques de pedra seca, 2a. ruta. Sant Vicenç de Calders

Aquest diumenge el Josep Borrut, del grup de Pedra Seca de Sant Vicenç, ens ha acompanyat i ens ha fet de guia per la 2a. ruta oberta per conèixer les construccions de pedra seca i altres elements importants de l’entorn de Sant Vicenç de Calders, al nostre terme del Vendrell. La ruta travessa per la serra del Pardo i el fondo del Sabés.
Hem sigut una colla de 30 persones, comptant dues nenes molt maques, netes de la Maria Àngela, i dues amigues de la colla. Ha estat un matí molt interessant i hem conegut una part desconeguda de la nostra història. El guia mereix un 10!!
La ruta ha començat a la costa Roja, al camí de Sant Vicenç a Roda de Berà. És un recorregut d’uns 8 km per camins, corriols i carrers de diverses urbanitzacions. Hi hem trobat diversos tipus de barraques, entre elles la més gran del terme de 7 m de diàmetre i 4,5 m d’alçada a la part central.
I també una més petiteta i més senzilla amb un rellotge de sol, al fondo del Sabés.

I una de doble amb dues estances i dues portes.

Hem vist la torre del Telégraf. Es tracta d’una torre de telegrafia òptica del s XIX. Era d’ús militar i funcionava amb un sistema de miralls, sempre sota control militar. Formava part de la línia civil València-Barcelona-La Jonquera (amb 34 torres en territori català), dissenyada per José M. Mathé. És de planta quadrada, amb planta baixa i dos pisos d’alçada i un terrat on hi havia l’aparell de transmissió. L’anterior era la d’Altafulla i la següent a l’Arboç. Va estar en funcionament pocs anys perquè aviat es va posar en marxa el sistema de telegrafia elèctrica.

Hi hem trobat també una antiga pedrera dels sXVII i XIX, diversos exemples de captació d’aigua, camins històrics…

I els bonics dibuixos de les nenes caminadores:

One Reply to “Barraques de pedra seca, 2a. ruta. Sant Vicenç de Calders”

  1. Quines feinades que feien els nostres besavis!!!
    Moltes d’aquestes barraques han desaparegut per sempre….
    Gràcies als que les conserveu i feu possible que les podem admirar avui dia

Deixa un comentari

Ganàpies!