Ruta per les ermites de Falset. Sant Gregori i Sant Cristòfol

Un dia fantàstic i quasi primaveral ens ha acompanyat avui durant tot el camí. Hem gaudit de magnífics paisatges muntanyencs a l’entorn de la capital del Priorat, Falset. Al matí feia fresqueta i hem vist força gebre, però aviat ha millorat. La colla d’avui ha estat de les més nombroses, érem 37 ganàpies i ens ho hem passat molt bé! Gràcies als preparadors!.
Hem deixat el cotxe a una esplanada tocant a la zona esportiva de Falset: Hi hem arribat per la N-420, sortint a l’indicador Falset-Marçà-Gratallops. Sortim des d’allí mateix, pel camí de les Muntanyes i, passat el pont de sota la carretera, aviat arribem a una bonica creu de terme que ens indica el coll de l’Eudalda, la direcció que prenem per arribar a l’ermita de Sant Gregori. És l’antic camí de Falset a la Torre de Fontaubella.

Esmorzem a l’arribar dalt del coll, a la punta de les Soleies. Pel camí hem trobat refugis i trinxeres de la Guerra Civil així com alguna barraca de pedra seca ben curiosa. Contemplem esplèndides vistes de la mola de Colldejou, el Priorat, la serra de Llaveria, els Ports i la vall de l’Ebre, avui cobert de boira. Quan arribem prop de l’ermita, trobem que hi ha dues possibilitats per arribar-hi. Una és continuant pel sender i l’atra és seguir per la pista. La primera és una mica més curta, però una mica més complicada.

Des de l’ermita de Sant Gregori seguim cap a l’ermita de Sant Cristòfor. És un sender ben senyalitzat i que no té pèrdua. Visitem les restes de l’edifici i la cova de Sant Cristòfor on hi ha una imatge del sant. La iluminació ens permet descobrir una curiosa i desconeguda cova. Ens retrobem tots i anem a dinar a l’ermita de Sant Gregori. És una ermita situada a una balma de pedra rogenca i erosionada fortament al llarg dels anys pel vent i l’aigua. Es va restaurar l’any 1928. És un lloc tradicional de fer aplecs pels habitants de Falset i pobles veïns. També hem passat pel davant de les restes de l’ermita de Sant Antoni, molt a prop de l’àrea recreativa.


Retornem als cotxes i acabem la tarda fent un cafè i un tomb pels bonics carrers de Falset.

És una ruta d’un 8 quilòmetres amb un desnivell d’uns 600 m. Aquí hi tenim l’enllaç del track a Wikiloc:
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ermites-de-falset-sant-gregori-i-sant-cristofol-125731231

Deixa un comentari

Ganàpies!