Estany d’Ivars i Vila-sana i poble de Penelles

Aquest diumenge una bona colla de ganàpies (avui, 38!) hem fet una bonica sortida en autobús a les comarques de Lleida.

La formació de l’estany d’Ivars i Vila-sana es remunta a milers d’anys enrera. Es troba entre els municipis d’Ivars d’Urgell i Vila-sana (l’antiga Utxafaba), a la comarca del Pla d’Urgell. Ja surt esmentat en documents del s XI. L’estany es formà degut a les condicions geològiques d’aquests terrenys. La presència i aflorament d’aigua es deu a un fons impermeable que feia que la poca aigua que hi arribava s’hi acumulés sense la possiblitat d’un drenatge natural.  Va ser una important zona humida fins la seva dessecació, entre el 1945 i el 1951 per tal d’obtenir més terres de conreu. El veïns hi caçaven aus aquàtiques i també hi pescaven anguiles i altres peixos. Era un centre de vida social, econòmica i cultural del pobles i masies de l’entorn.
Cap el 1985 es va començar la seva recuperació i s’acabà el 2009. S’emplenà amb l’aportació de les aigües del canal d’Urgell i es convertí en una important zona humida, un espai natural protegit de 438 ha, de les quals 271 són parcel.les agrícoles amb conreus de cereals, farratges i arbres fruiters. Es tracta de l’estany amb major superfície de Catalunya, junt amb el de Banyoles.
El paisatge vegetal és format per comunitats pròpies de zones humides amb timonedes, canyissars, tamarius, freixes, àlbers, salzes…
Les aus ón el grup de vertebrats més rics. S’han observat 225 espècies!! (ànec, fotja, cabussó, gavina, mallerenga,…) I a la primavera, cigonyes!!. De  peixos hi trobem carpes, barbs, madrilles, truites de riu,…). També hi ha una gran varietat d’amfibis i rèptils.
Cal Sinen és una antiga masia restaurada i reconvertida en centre d’informació de l’estany. Disposa d’una gran col.lecció d’imatges i esquemes de fauna i flora. També algunes dependències de l’antiga vivenda.

 

Després de dinar a l’àrea recreativa del centre d’informació de Can Senen hem anat a visitar el poble de Penelles. És un poble d’uns 500 habitants on cada any, al mes de maig,  s’hi celebra un important festival de grafitis, el GarGar. Com a conseqüència el poble té més de 200 grafitis escampats per tot el poble. És una experiència passejar pels seus carrers buscant els dibuixos de les seves parets. Vegem-ne alguns:

Deixa un comentari

Ganàpies!