Espai d’interès natural: la vall del riu Llobregós

El dia 7 d’abril hem anat a conèixer uns paisatges una mica més allunyats, la part nord de la comarca de la Segarra, concretament la Vall del riu Llobregós, afluent del Segre per l’esquerra. Arribem amb els cotxes al Mas del Sot i allí esmorzem. Seguidament comencem la ruta (circular, d’uns 8 km i 89 m de desnivell) que transcorre entre sembrats i la vegetació pròpia d’aquest terreny ric en guixos.

Pel camí, veiem una cabana de volta de canó típica d’aquesta zona. Seguim i pugem al Puig-Arner, el poble més petit de la comarca, ara deshabitat. Des d’aquí gaudim de les privilegiades vistes de la Vall del riu Llobregós.

Tornem a la pista i visitem el Molí del Cava, un antic molí fariner, i la seva peixera (resclosa al riu per recollir l’aigua necessària pel molí). Pertany al municipi de Sanaüja. Seguim caminant, ara per la part amb més vegetació boscosa, fins arribar al lloc on podem observar un diapir, una paret amb formacions geològiques de l’Era Terciària. D’aquí anem a veure un xop monumental, un arbre de ribera ben bonic i antic. Té una volta de 5,45 m i és considerat un dels majors exemplars d’aquesta espècie a Catalunya. L’hem envoltat entre sis persones.

Tanquem el cercle tornant al Mas del Sot. Aquí agafem el cotxe i anem a dinar a Torà, ja a la comarca del Solsonès, des del 2023 (abans era de la Segarra). Dinem a la plaça de la Font, una plaça que ha canviat de nom diverses vegades. Presidida per la Font de la Vila, del 1608. Passejant pel poble veiem diferents edificis interessants, molts porxos, el Museu del pa de Torà i un bonic pont del s.XVIII, el pont de les Merites.

Aquí tenim la ruta a Wikiloc: https://es.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=165272829

Deixa un comentari

Ganàpies!